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Patriot Tank Lines Inc.

- 2737 Erie Drive

Weedsport, NY 13166
Ref. No. 16-0001
‘Dear Mr. Mictz:

This responds to your December 22, 2015 email requesting clarification of the Hazardous
Materials Regulations (HMR; 49 CFR Parts 171-180) applicable to marking inlets and outlets
on DOT Specification MC331 cargo tanks. Specifically, you ask whether the marking
provided in § 178.337-9(c) is required on the inlet and outlet equipment or on the cargo tank
wall. You also ask whether there is a size requirement for the marking and whether it needs
to be stamped or embossed.

In accordance with § 178.337-9(c), except for gauging devices, thermometer wells, and
pressure relief valves, each cargo tank inlet and outlet on a DOT Specification MC331 cargo
tank must be marked “liquid” or “vapor” to designate whether it communicates with liquid or
vapor when the cargo tank is filled to the maximum filling density. The required markings
must be on the inlet and outlet equipment itself and in close proximity to its respective
make/break connection point, rather than on the cargo tank wall. Furthermore, there is no
minimum size requirement and no requirement for the markings to be stamped or embossed.
However, we recommend the marking be of a size and manner that is readily visible and
durable such that it withstands the wear and tear of transport conditions.

I trust this satisfies your inquiry. Please contact us if we can be of further assistance.

Sincerely,

)éfrk Der Kindeséfi
Chief, Standards Development Branch

Standards and Rulemaking Division




