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RCRA Guidance Letter/Military 
Munitions Rule: U.S. Environmental 
Protection Agency Addresses Manifest 
Exemption for Geographically 
Contiguous Properties Under Control 
of the Same Person 

04/08/2025

The United States Environmental Protection Agency (“EPA”) Office of Resource Conservation Recovery 
addressed in a March 6th Resource Conservation and Recovery Act (“RCRA”) guidance letter a request 
from the University of Virginia’s Office of Environmental Health and Safety (“UVA”) requestion and/or 
asking:

1. An interpretation of the manifest exemption for geographically contiguous properties under the 
control of the same person (finalized as part of EPA's 1997 Military Munitions Rule (“MMR”)).

2. Whether EPA agrees that the two hypothetical geographically contiguous properties depicted in 
the graphic in the attachment of your letter are "on-site."

UVA is stated to have raised a concern with EPA that its decision to establish the manifest exemption for 
transport of hazardous waste instead of finalizing the on-site redefinition as proposed in the MMR 
created potential confusion in the regulations. Also cited by UVA:

…preamble discussion from the MMR final rule on pages 6645-6646 and 6651, and an EPA interpretative 
letter from Elizabeth Cotsworth, Acting Director of the Office of Solid Waste.

UVA suggested that EPA finalized 40 CFR 262.20(f) to convey that contiguous properties under the control 
of the same person are equivalent to on-site. As a result, it argued that two geographically contiguous 
properties controlled by the same person, as illustrated in UVA’s attachment, are on-site with one 
another.

EPA discusses the MMR as proposed in 1995 and the decision to not change the definition of on-site. 
Background is provided regarding comments on the proposed change and EPA’s response to those 
comments. Also referenced is a manifest exemption that EPA finalized in 40 CFR 262.20(f).

The RCRA guidance letter provides that UVA’s understanding about the intent of the manifest exemption 
requirement at 40 CFR 262.20(f) as finalized was not intended to convey that contiguous properties under 
control of the same person are equivalent to on-site. It further notes that the definition of:

Walter Wright, Jr. 
wwright@mwlaw.com
(501) 688.8839



Arkansas - Texas - MitchellWilliamsLaw.com

…“on-site” at 40 CFR 260.10 considers contiguous properties divided by a right-of-way as "on-site" if the 
entrance and exit between the properties are "at a cross-roads intersection, and access is by crossing, as 
opposed to going along, the right-of-way.

A copy of the guidance letter can be downloaded here.

https://rcrapublic.epa.gov/files/14969.pdf

